Irena Polanec

Slikarka Irena Polanec se je rodila 31.12.1948 v Mariboru v Sloveniji, kjer trenutno tudi prebiva in ustvarja. Izoblikovala jo je tujina, Pariz, ki si ga je kot zelo mlado dekle v sedemdesetih letih dvajsetega stoletja izbrala za mesto svojih umetniških snovanj, upanj in samopotrditve in kjer je preživela velik del svojega ustvarjalnega časa.

Kot mlado slikarko jo je pod okrilje vzela takrat kultna pariška galerija Mona Lisa. Z njej lastnim prvinskim in smelim likovnim sporočilom je znala in uspela že zelo zgodaj odmevno poseči v svet likovne umetnosti ter vzbuditi takšno pozornost, da ji je bilo zaupano, v soavtorstvu z znanim francoskim pisateljem in dolgoletnim direktorjem največjega francoskega dnevnika “Le Figaro”, Louis-om Pauwels-om, sodelovanje pri snovanju in izdaji knjige o izvirni likovni umetnosti “L’Arche de Noe”.

Irena Polanec svoj slikarski talent še vedno potrjuje na selekcioniranih pariških salonih kot so “Salon des Artistes Français”, “Comparaison” in “Indépendant” pa tudi na številnih razstavah širom sveta. Pariz, London, New York, Los Angeles, Tokio, Milano, Zürich, Monte Carlo, Luksemburg, München, Dunaj, Zagreb, Varšava, Bratislava, Šanghai… so le svetovne metropole, v katerih je razstavljala in razstavlja še danes.

Francosko združenje umetnikov “Société des Artistes Français” jo je sprejelo medse kot dosmrtnega člana. Čast, ki je prvič doletela Slovenijo in slovenskega umetnika. Leta 1979 je bila kot prva slovenska slikarka sprejeta na “Salon des Artistes Français – Le Salon”. Leta 2007 je na “Le Salonu” prejela bronasto, leta 2012 pa srebrno medaljo, ki sta ji bila podeljeni na največji pariški likovni razstavi Art Actuel v Grand Palais-u v Parizu.

 • Slikarstvo Irene Polanec, to je renesansa dvajsetega stoletja. To je vse zlato potopljenih galej. To so prebujene Madone. To je vsa izgubljena in ponovno najdena lepota.

  Iracema Arditi, brazilska slikarka

 • Slikarka Irena Polanec sodeluje z galerijo Mona Lisa že vrsto let in to z velikim uspehom. Umetniška dela Irene Polanec so visoko cenjena, enako kot najuglednejši umetniki naše galerije: Pablo Picasso, Salvador Dali, Roberto Matta, Andre Masson, Françis Picabia…

  Arnaud Romic, pariški galerist

 • Človek v svojem okolju je Irenina velika preokupacija. Za njo je svet velika enigma. Prav zato so njene slike zelo pogosto surrealistične.

  Louis Pauwels, francoski pisatelj in direktor francoskega dnevnika Le Figaro

 • Irena Polanec prav gotovo zavzema posebno in samosvoje mesto v svetu umetnosti. Jedro njenega slikarstva je predvsem ženska z vso svojo bohotnostjo in mističnostjo, ki jo obkroža. Ženska je večna enigma in prav zato so navidezno realistične slike Irene Polanec nabite z močno dozo surrealizma.

  Max Fourny, pariški založnik

 • Rdeče in črno, je dejal Stendhal, ona pa je dodala prgišče zlata. Tako je bila rojena slikarka Irena Polanec.

  Anatole Jakovsky, francoski likovni kritik

 • Irena Polanec nas sooča spet in spet z Rusalkami, ki so vstale iz mokrega elementa z obilje školjk, polžev in morskih trav v laseh, da prepričajo Princa, naj jim da živeti suhozemsko življenje. Vstajenje iz nade, hrepenenja po usodi Ofelije, ki se je tjakaj vrnila, ko je postalo suhozemsko – dvorsko – življenje neznosno.

  dr. Zoran Kržišnik, slovenski umetnostni zgodovinar in likovni kritik

 • Slikarsko delo Irene Polanec prežema polno zaupanje v prihodnost, v kateri bo vladalo drugačno ravnovesje med spoloma. In če je prihodnost to, kar je mogoče razbrati iz galerije izrazov, ki jih ponuja njeno umetniško ustvarjanje, potem tudi nam ni težko priklicati sveta, ki je zasnovan na temelju teh vrednot.

  dr. Enzo Santese, italijanski umetnostni zgodovinar in likovni kritik

 • Irena Polanec je ena naših najljubših slikark. To pa zato, ker jo imajo enako radi tako kritiki kot občinstvo. Ponavadi je tako, da ima slikarje rada samo ena od teh dveh kategorij.

  Monette Basso, italijanska galeristka

Slikarka Irena Polanec predstavlja izrazito samosvoje ime na sceni sodobne slovenske upodabljajoče umetnosti, ki s svojo drugačnostjo buri tako ožje strokovno kot najširšo publiko. Že samo podatek, da je bila z ogromnim številom glasov izbrana za častni naziv “Slovenka leta 1997” govori dovolj zgovorno o tem.

Za izjemen prispevek k ugledu francoske kulture ji je častna komisija Le Mérite et Dévouement Français leta 1998 podelila “Zlato medaljo”. Prav tako je prejela “Bronasto medaljo za slikarstvo” akademskega združenja Arts – Sciense – Lettres ter nagrado “Zlata slika 1998”, ki jo je podeljuje Francoska nacionalna zveza za kulturo.

Je tudi članica več umetniških združenj in akademij. Leta 2018 je prejela Prix Pablo Picasso, Accademije »Italia in Arte nel Mondo« prav tako jo je le-ta akademija, ob jubileju, 500-letnici smrti Leonarda da Vincija, leta 2019 uvrstila med potomce slikarstva Leonarda da Vincija.

Ob izteku tisočletja so v Franciji izdali knjigo “Femmes Artistes d’hier à aujourd’hui”, ki govori o petsto letih ženskega slikarstva. Knjiga predstavlja slikarke, ki so in ki bodo, po mnenju pariških kritikov, pustile sled v zgodovini likovne umetnosti. Mednje so uvrstili tudi Ireno Polanec.

Spletna trgovina prihaja kmalu

Motivi iz spletne trgovine

Dela slikarke Irene Polanec imajo občudovalce v različnih tehnikah in oblikah na vseh kontinentih, v naši spletni trgovini lahko del tega tudi sami naročite.

Vstop v spletno trgovino
Spletna trgovina

“Človek ne bo nikoli ustvaril ničesar lepšega in popolnejšega od narave. Sama se zmeraj znova zatekam v naravo, tam izginejo vsi moji dvomi, strahovi, stresi, tam se rojevajo vse moje inspiracije. Tam se napolnim z energijo za svoje ustvarjanje.”

Irena Polanec

Dve desetletji svojega življenja je preživela v meki umetnosti, Parizu. Že tam je sanjala o tem, da bi imela vrt, a zaradi življenja v prestolnici je bilo to praktično nemogoče. Je pa zato toliko rajši obiskovala Giverny, kjer je občudovala vrt znamenitega slikarja Clauda Moneta in se čudila, kako lahko slikar uspeva tudi kot vrtnar.

»Vrt je nastal iz neke percepcije, ki je zrasla v meni. In potem je treba samo delati, takoj iti v akcijo. Sadim, obrezujem, kombiniram. Ker sem slikar, me zelo zanima kombinacija barv. Že sami odtenke zelene so fantastični, nobeno drevo ni enako zeleno. In potem dodam rumeno, ki zažari iz sence, pa rdečo. Ker rdeča je moja zelo ljuba barva, barva moči in ljubezni.«

Irena Polanec

Video iz oddaje Ambienti

Že od zgodnjega otroštva je povezana z živalmi. Že takrat je vedela, da so živali dobre do tebe, če boš ti dober do njih, in da ti ljubezen zmeraj obilno vračajo. Že kot nekaj let stara punčka je imela svoje pokopališče za živali, kje so počivali razni hrošči, pajki, ptiči in muce.

Video iz oddaje Štiri tačke